Nutritional Composition And Business Opportunities From Utilization Of Local Flour On Muffin Cakes
Konsumsi makanan bergizi mulai menjadi gaya hidup masyarakat, ditambah lagi adanya pandemi virus COVID-19 menjadikan kebutuhan makanan yang bergizi semakin meningkat. Kue muffin dibuat berbagai bahan yang dipakai yakni tepung, margarin, gula sebagai pemanis, pengembang (baking powder), telur serta garam. Artikel ini ditulis dengan tujuan : 1) Mengidentifikasi tepung pangan lokal yang dapat dimanfaatkan sebagai subtitusi tepung terigu untuk produk kue muffin; 2) Mengidentidikasi komposisi gizi yang terdapat pada tepung pangan lokal yang dapat dimanfaatkan untuk pembuatan kue muffin; 3) Menyusun rencana usaha dengan bisnis model canvas. Metode penelitian ini adalah Systematic Literature Review dengan pengumpulan data VOS viewer. Hasil review yang dilakukan pada beberapa penelitian menunjukkann bahwa : 1) Tepung pangan lokal yang dapat digunakan sebagai subtitusi tepung terigu pada pembuatan kue muffin adalah tepung mocaf, tepung jagung, tepung beras hitam, tepung ganyong, dan tepung sukun; 2) Kandungan gizi yang terdapat pada kue muffin subtitusi tepung mocaf, tepung jagung, tepung beras hitam, tepung ganyong, dan tepung sukun sudah memenuhi syarat mutu kue muffin yang ada pada Tabel 1; 3) Dengan perubahan gaya hidup masyarakat setelah adanya pandemi dan juga memanfaatkan sektor usaha yang bertahan di masa pandemi COVID-19. Peluang bisnis kue muffin subtitusi tepung pangan lokal dapat dilakukan dengan memanfaatkan platform media sosial sebagai media promosi dan online shop serta jasa ojek online sebagai media pemasaran.
The consumption of nutritious food has begun to become a lifestyle for the community, plus the COVID-19 virus pandemic has made the need for nutritious food increase. Muffin cakes are made of various ingredients used, namely flour, margarine, sugar as a sweetener, developer (baking powder), eggs, and salt. This article was written with the purpose of; 1) Identifying local food flour that can be used as a substitute for wheat flour for muffin cake products; 2) Identifying the nutritional composition contained in local food flour that can be used for making muffin cakes; 3) Develop a business plan with a canvas business model. The method of this study is Systematic Literature Review with VOS viewer data collection. The results of reviews conducted on several studies show that: 1) Local food flour that can be used as a substitute for wheat flour in making muffin cakes is mocaf flour, corn flour, black rice flour, cannabis flour, and breadfruit flour; 2) The nutritional content contained in muffin cakes substitution of mocaf flour, cornmeal, black rice flour, cannabis flour, and breadfruit flour has met the quality requirements of muffin cakes in Table 1 ; 3) With changes in people's lifestyles after the pandemic and also taking advantage of the business sector that has survived during the COVID-19 pandemic. Business opportunities for muffin cakes substitution of local food flour can be done by utilizing social media platforms as promotional media and online shops as well as online motorcycle taxi services as marketing media.