THE APPLICATION OF VARIOUS SNACK MODULES TO THE CULINARY EXTRACURRICULAR TO IMPROVE STUDENTS COGNIITIVE AND PSYCHOMOTOR LEARNING OUTCOMES IN JUNIOR HIGH SCHOOL 3 KEDIRI
Media pembelajaran diindikasikan mampu membantu guru dalam menyampaikan materi pembelajaran kepada siswa sehingga pembelajaran lebih efektif dan efisien. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui keterlaksanaan penerapan pembelajaran menggunakan modul aneka kudapan yang meliputi aktivitas guru dan siswa, hasil belajar kognitif, hasil belajar psikomotorik dan respon siswa pada ekstrakurikuler tata boga. Jenis penelitian ini adalah pre eksperimental dengan desain penelitian one group pretest-postest design. Variabel yang diamati yaitu 1) aktivitas guru dan siswa 2) hasil belajar kognitif 3)hasil belajar psikomotorik dan 4) respon siswa . Subjek penelitian sebanyak 30 siswa kelas tujuh yang mengikuti ekstrakurikuler tata boga di SMPN 3 Kediri. Teknik pengumpulan data yaitu observasi, tes dan angket untuk mengetahui hasil belajar kognitif, hasil belajar psikomotorik,akitivitas guru dan siswa, dan respon siswa. Perbedaan hasil belajar pengetahuan antara pretest dan posttest dianalisis dengan uji-t. Hasil penelitian menunjukkan bahwa 1) aktivitas guru dan siswa pada seluruh pertemuan pada kriteria sangat baik 2) hasil belajar siswa ranah kognitif menunjukkan peningkatan 3) hasil belajar psikomotorik siswa menunjukkan kriteria baik 4) hasil respon siswa menunjukkan kriteria sangat baik.
Learning media is indicated to be able to assist teachers in delivering learning material to students so that learning is more effective and efficient. This study aims to determine the implementation of learning using a variety of snack modules that include teacher and student activities, cognitive learning outcomes, psychomotor learning outcomes and student responses to the culinary extracurricular. This research is a pre-experimental research design with one group pretest-posttest design. The observed variables are 1) teacher and student activities 2) cognitive learning outcomes 3) psychomotor learning outcomes and 4) student responses. Research subjects were 30 seventh grade students who took extracurricular catering at SMPN 3 Kediri. Data collection techniques are observation, tests and questionnaires to determine cognitive learning outcomes, psychomotor learning outcomes, teacher and student activities, and student responses. The difference in knowledge learning outcomes between pretest and posttest was analyzed by t-test. The results showed that 1) the activities of teachers and students at all meetings on very good criteria 2) cognitive learning outcomes of students showed improvement 3) psychomotor learning outcomes of students showed good criteria 4) the results of student responses showed very good criteria.